ChatGPT og personvern: 3 viktige punkter

Mann jobber ved PCen sin i et kontorlandskap.

Kunstig intelligens er virkelig i vinden om dagen, med god grunn. På nettet florerer det videoer der Donald Trump spiller Minecraft sammen med Joe Biden og Joe Rogan mens de slenger med leppa til hverandre. Det er også klipp av Kanye West som synger «Love Yourself» av Justin Bieber helt perfekt, selv om dette aldri skjedd. Hvordan? Jo, en stemmerobot har blitt trent opp over lengre tid av klipp og snutter med stemmene deres, deretter har dette blitt «limt» oppå et annet lydklipp. Voila! Dette er jo skummelt i seg selv, men temaet for denne artikkelen er ChatGPT og de personvernproblemstillingene som kommer med dette verktøyet.

ChatGPT har tatt verden med storm. Det er et språkbehandlingsverktøy utviklet av OpenAI som er drevet av kunstig intelligens. Den har allerede bestått utallige krevende eksamener, og den kommer bare til å bli enda bedre i årene som kommer. Mange ønsker å ta i bruk dette kraftfulle verktøyet, men man burde tenke seg om et par ganger før man gjør det. Her kommer 3 viktige punkter å tenke på med ChatGPT:

1. Datatilsyn forbyr ChatGPT?

Den siste tiden har flere datatilsyn begynt å ta stilling til ChatGPT. Den 31. mars vedtok det italienske datatilsynet at ChatGPT skulle forbys i landet med umiddelbar virkning. Dette er et midlertidig forbud som tilsyn kan innføre jf artikkel 58 (2) bokstav f i GDPR. Grunnen til forbudet er blant annet brudd på:

  • Artikkel 6: OpenAI har ikke behandlingsgrunnlag for å behandle personopplysninger. 
  • Artikkel 5: Behandlingen av personopplysninger er ikke korrekt/unøyaktig. 
  • Artikkel 8: Ingen aldersverifisering av brukerne. Bruksvilkårene sier at verktøyet er ment for brukere over 13 år.
  • Artikkel 13: Informasjon blir ikke gitt til brukere eller interesserte parter som for opplysningene sine behandlet.

Tyskland vurderer nå å følge i Italias fotspor, mens Sverige har sagt at de ikke har noen planer om å forby ChatGPT. Det er ingen foreløpig konsensus i EU om ChatGPT, men det kan være verdt å bite seg merke i at enkelte land nå velger å forby tjenesten.

2. Vær kritisk til hva du skriver til ChatGPT

ChatGPT er helt fantastisk til å oppsummere dokumenter, skrive konsise sammendrag fra lange tekster, med mer. Verktøyet er veldig bra hvis det brukes riktig, men du burde tenke deg om før du ber den utføre slitsomme oppgaver for deg. Hvis dokumentet inneholder personopplysninger eller jobbsensitiv-informasjon så burde du ikke mate det inn i ChatGPT. Vi vet ikke hvordan informasjonen blir behandlet eller brukt, dermed vil du risikere at sensitiv informasjon kommer på avveie. Når du bruker ChatGPT eller annen kunstig intelligens bør du utvise godt gammeldags nettvett. 

Les blogginnlegget "Chat GPT og AI i din virksomhet"

3. ChatGPT er ikke ufeilbar

Selv om det kan virke som ChatGPT har svaret på alt (veldig ofte så har den det), så kan den gi svar som er unøyaktige eller rett og slett helt feil. Desto mindre data verktøyet har på temaet du spør den om, desto større er sjansen for at svaret du får er helt feil. Du kan jo forsøke å be den skrive noe om deg selv eller en B-kjendis: svaret her vil nok heller få deg til å le snarere enn å få deg til å måpe av beundring. Her kan du få beskjed om at du døde for 60 år siden, at du er en anerkjent forfatter osv. Moral of the story: ChatGPT er veldig god på det den gjør, men den er på ingen måte perfekt – vær kritisk.

Husk på dette

ChatGPT er et meget kraftig verktøy som, sammen med andre utgaver av kunstig intelligens, er i ferd med å revolusjonere verden. Som onkel Ben sa i Spiderman: «With great power comes great responsibility”, dette er ekstremt aktuelt når vi snakker om kunstig intelligens og ChatGPT. Vær kritisk til hva du skriver til ChatGPT, hva den skriver tilbake, og bit deg merke i problemstillingene som har blitt reist av blant annet det italienske datatilsynet. Dette er utrådt grunn – trå med varsomhet.

Relaterade inlägg