Datatilsynet vil føre kontroll med SSB

Statistisk sentralbyrå har besluttet at de vil innhente bongdata fra de største dagligvarekjedene - NorgesGruppen, Rema 1000, Coop og Bunnpris i forbindelse med forbruksstatistikk, kostholdstatistikk, prisindekser og varehandelstatistikk. Av de nevnte dagligvareaktørene har Norgesgruppen klaget vedtaket og bedt Datatilsynet om veiledning i saken. Datatilsynet har på sin side sendt et krav om redegjørelse til SSB og varslet kontroll.  

Beslutningen innebærer at SSB vil få tilgang til all informasjon som er knyttet til bong/kvitteringer for kjøp i dagligvarebutikkene for alle som kjøper varer med bankkort. Kvitteringene inneholder informasjon om blant annet varenavn, pris per vare, totalsum på kvittering, betalingsmåte og start- og sluttid for handelen. SSB opplyser i sin kost-nyttevurdering at hyppig innhenting av bongdata kan forbedre kvaliteten i statistikkproduksjonen og redusere oppgavebyrden for de opplysningspliktige, samt gjøre datainnsamlingen mer effektiv og samordnet.

SSB angir at bongdata ikke inneholder personopplysninger i seg selv. Men slik også Datatilsynet påpeker i sitt krav om redegjørelse, vil opplysningene likevel knyttes til enkeltpersoner gjennom koblinger til andre kilder. Videre vil denne koblingen kunne gjøres for mer enn 70 % av tilfellene. Når dataene kobles til enkeltpersoner, vil de ha karakter av å være sensitive. For å kunne avhjelpe risikoene knyttet til personvernet, opplyser SSB at de vil behandle bongdataene med ekstra forsiktighet og «gjennomføre ekstra tiltak for å beskytte personvern og ivareta datasikkerheten, i tillegg til de omfattende beskyttelsestiltakene som allerede omfatter registerdata».

Nå ønsker Datatilsynet å få mer informasjon fra SSB for å kunne behandle saken. De ønsker blant annet å vite om det er gjennomført en vurdering av personvernkonsekvenser (DPIA) og etterspør en nærmere redegjørelse om formål og kobling av bongdata mot andre datakilder.

Les mer. 

Relaterade inlägg